Psikolog Randevu

Psikolog Randevu almak için lütfen formu doldurun.

Ghosting

Ghosting Nedir?
Ghosting nedir? Neden acı veriyor? Bunu kim uygulamaya koyuyor? BDT ile nasıl üstesinden gelinir? Bunu size bu makalede açıklıyorum.
Ghosting, ilişkiler ve flört dünyasında genellikle kalp kırıcı olarak deneyimlenen belirli bir davranışa atıfta bulunmak için kullanılan modern bir terimdir. Ghostinge düşmek özsaygıyı paramparça edebilir ve fiziksel acı kadar acı verebilir.
 
Ghosting Nedir?
Ghosting nispeten yeni bir terimdir ve yalnızca birkaç yıl önce, çevrimiçi flörtün artmasıyla aynı zamana denk gelecek şekilde popüler hale gelmiştir. Bir kişiye herhangi bir uyarı veya açıklama yapmadan onunla teması aniden kesmek anlamına gelir. Peki ghosting olup olmadığı nasıl anlaşılır? Ghostinglenen kişi iletişime geçmek veya ilişkiyi bitirmek için diğer kişiye ulaştığında, mesajları veya temasları cevapsız kalır. Buna 'ghosting' denmesinin nedeni, bir kişinin sanki bir ghostingmiş gibi ortadan 'kaybolmasıdır'.
'Ghosting' terimi genellikle romantik bir ilişkiye atıfta bulunmak için kullanılır, ancak gerçekte temasın beklenmedik bir şekilde sona erdiği herhangi bir senaryoya atıfta bulunabilir ve buna arkadaşlıklar ve aile ilişkileri de dahil olabilir.
Ghosting'e benzer şekilde breadcrumbing de, fazla çaba sarf etmeden bir partneri çekmek için flörtöz ama bağlayıcı olmayan sinyaller (yani ekmek kırıntıları) gönderme eylemidir.
Bir diğer önemli terim olan yörüngeye oturtma, ghosting ile aynıdır, ancak diğer kişinin ghostinglenen kişiyi sosyal medyada takip etmeye devam etmesi (yani bir gezegen gibi yörüngeye oturtması) farkıyla.
 
İnsan Neden Ghosting Olur?
Bir insan ne zaman ghosting olur? Ghosting insanlar genellikle sadece kendi duygusal sıkıntılarından kaçınmaya odaklanırlar. Çoğu zaman bunun karşılarındaki kişiye nasıl hissettireceğini düşünmezler. Ruh sağlığı uzmanları, günümüzde daha fazla insanın çevrimiçi olduğu ve bunun ghostingleşmeyi kolaylaştırdığı gerçeğinden bahsetti. Ghosting avcılığı yapanlar cezalandırılamaz bile. İnsanlar yüz yüze değil de internet üzerinden tanıştıkları için sosyal bağlantı eksikliği söz konusudur, dolayısıyla kişinin sosyal çevresinin bir parçası olmayan biriyle iletişimi koparmak çok daha kolaydır. Eğer karşınızdaki kişiyle gerçek hayatta hiç tanışmadıysanız ya da çok az tanıştıysanız, bu şekilde davranmanın pek bir sonucu olmayacaktır.
İnsanların ghosting yapmayı seçmelerinin 2 ana nedeni vardır:
• Kolaylık: İnsanlar yüzleşmek ya da başkalarının duygularıyla uğraşmak istemezler. Uzun bir konuşma yapmaktan kaçınmak için birini tamamen dışlamayı ve her şeyden kaçınmayı seçerler.
• Aşırı yüklenme: Farklı kişilerle birden fazla görüşme yapmanın kolay olduğu çevrimiçi flört dünyasında, ghostingyi seçen kişinin görüşmelere aşırı yüklenmesi mümkündür.
 
Ghosting Ne Sıklıkla Gerçekleşir?
Ghosting, özellikle de günümüz dünyasında flört uygulamalarının, sosyal medyanın ve genel teknolojinin yükselişiyle birlikte, muhtemelen düşündüğünüzden daha sık gerçekleşiyor. Araştırmalar, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki insanların %13 ila %23'ünün bu muamelenin kurbanı olduğunu göstermektedir.
 
Ghosting Olmak Nasıl Bir Duygu?
Tahmin edebileceğiniz gibi, ghostinglerin bir kişi üzerinde gerçek bir psikolojik etkisi olabilir. Sevdiğimiz ve güvendiğimiz biri bizden koptuğunda, çok derin bir ihanet yaşarız. Araştırmalar, fiziksel ve duygusal acının aynı sinirsel yol üzerinde olduğunu ve sosyal reddedilmenin, bir yaralanmanın vücutta neden olabileceği aynı düzeyde acıya neden olabileceğini gösteren birçok araştırma yapıldığını göstermiştir. Bunun nedeni beynin aynı bölgelerinin aktive olmasıdır.
Nasıl tepki vereceğinize dair hiçbir ipucu verilmediğinden, ilk elden deneyimlediyseniz ghostingleştirmeyi işlemek zor olabilir.
İnsanlarla sosyal düzeyde iletişim halinde olmak beynimizin programlandığı şeydir: sosyal durumlarda davranışlarımızı ve duygularımızı uyarlamamızı sağlamak için sosyal sinyaller kullanırız, ancak ghostingleşme bizi bu olağan sinyallerden mahrum bırakır ve kontrol kaybı hissi yaratabilir.
Ghosting olmak de kendinizi sorgulamanıza neden olur. "Neden daha önce gelmedim?", "Neyi yanlış yaptım?" veya "Bir daha olmaması için kendimi nasıl geliştirebilirim?" gibi sorular sormak alışılmadık bir durum değildir. Reddedilmeye maruz kaldığınızda, özsaygınız gözle görülür şekilde düşebilir. Özsaygı zaten düşükse, bu reddedilmenin daha da acı verici olması ve üstesinden gelmenin daha uzun sürmesi muhtemeldir.
Aslında bu tür davranışlar tamamen yeni değildir; bir dışlama biçimi olan 'sessiz muamele' terimi meşhurdur. ghosting, sessiz muamelenin daha aşırı bir biçiminden başka bir şey değildir.
 
Ortak Duygular
• Şok ve inkar: Birine duygusal olarak yatırım yaptığınızda ve sonra aniden ortadan kaybolduğunda, bunu kabul etmek zor olabilir.
• Aşağılama: İlişkiye dönüp baktığınızda ve ne olmuş olabileceğini merak ettiğinizde, aşağılanma öne çıkabilir.
• Güvensizlik: Kişi kendini aşağılanmış hissettiğinde, bir sonraki adım genellikle bu duyguları içe çevirmektir. Kişi kendini suçladığı anda güvenliği sarsılır.
• Öfke: Kişinin özsaygısı sağlıklı olduğu anda, diğer kişiye karşı haklı bir öfke hissedebilir.
 
Ghostingleşmenin Üstesinden Nasıl Gelebiliriz?
Önemsiz görünebilir, ancak bunun bizim hatamız olmadığını hatırlamak önemlidir. ghosting olmak saygınlığımızı ya da sevilme hakkımızı zedelememelidir. ghostingleşmenin temsil ettiği şey, bunu gerçekleştiren kişinin muhtemelen duyguların tetikleyebileceği rahatsızlıkla başa çıkacak güce sahip olmadığıdır. Bu aynı zamanda, büyük olasılıkla eylemlerinin başkaları üzerindeki sonuçlarını düşünemediklerini de göstermektedir.
Ancak, bazı yazarların da belirttiği gibi, bazen destekleyiciler bu davranışları diğer kişiyi 'senden hoşlanmıyorum' gibi rahatsız edici bir konuşmadan korumak istedikleri için sergilerler. Bu da ghostinglerin hassas ve 'şefkatli' niyetlerle hareket ettiklerini düşünmelerine neden olur. "ghosting gibi davranan kişinin nesi var?" sorusu sıklıkla sorulur, bu son bilgi kaçıngan kişilik tipiyle uyumlu olabilir (tabii ki bu doğru bir teşhis olamaz). ghosting olan kişi, duyguları büyümeye başladığında, yargılanmaktan veya reddedilmekten korkabilir ve bu da kendilerini reddetme şansı bulamadan ortadan kaybolmalarına neden olabilir.
Bu tatsız deneyimlerin bizi diğer insanlarla anlamlı ilişkiler kurmaktan ve yaratmaktan mahrum bırakmasına izin vermemeliyiz. Risk, diğer insanlara tekrar yaklaşmalarını engellemek için bariyerler koymaktır. Bu anlaşılabilir bir durumdur, ancak çözüm bu olmamalıdır.
 
Ghosting, Bunu Uygulayanların Kaygılarını Pekiştirebilir
Çoğu insan zor konuşmalardan hoşlanmaz ve birini susturmak kesinlikle bu kategoriye girer. Birini hayal kırıklığına uğratma, 'kötü' görünme veya birinin doğrudan öfkesiyle karşılaşma korkusu kaygıya neden olabilir. Bilişsel davranış perspektifinden bakıldığında, çatışmadan ne kadar kaçınılırsa, zaman içinde o kadar fazla kaygı birikir.
Ne zaman biriyle zor bir konuşma yapmamız gerektiğini düşünsek, kaygı ve çatışma korkusu devreye girer ve bazen korkuyu bastırmak için konuşmadan kaçınırız. Kaygıdan ne kadar kaçınırsak, gelecekte kaygı yaratan durumlardan kaçınma olasılığımız da o kadar artar. Daha önce de söylediğim gibi, bir ghoster muhtemelen ilişki sırasında çatışmadan kaçınacaktır.
Çatışma korkusunun üstesinden gelmek için çalışarak, kişi kaygıyı azaltabilir ve arkadaşlıklardan işe kadar birçok ilişki türünde önemli iletişim becerileri geliştirebilir.
 
Çatışma Korkusunun Üstesinden Nasıl Gelinir?
Korkunuzla başa çıkmak için güvendiğiniz biriyle pratik yapın. Çatışma korkusuyla baş etmenin en iyi yollarından biri, maruz bırakma adı verilen bir bilişsel davranış terapisi (BDT) tekniğidir. Maruz bırakma, kendinizi gerçek hayatta korktuğunuz durumun içine sokarak duruma karşı olağan endişeli tepkilerinizi kademeli olarak azaltmayı içerir. Aşamalılık ilkesini de kullanarak, en zor durumlarla kendinizi açığa çıkararak başa çıkabilirsiniz.
 
Ghosting Bıraktığı Acının Üstesinden Nasıl Gelinir?
Gördüğümüz gibi, ghostingleşmenin sonuçlarından biri güvensizlik ve yetersiz özgüvenle ilgili acıdır ve kişi burada harekete geçebilir.
Öncelikle ACT (Acceptance and Commitment Therapy) ile acı ve üzüntü duygularını kabul etmeyi ve işlevsel hale getirmeyi öğrenebilirsiniz. Daha sonra, kişi özsaygı ile de hareket edebilir.
Benim yaklaşımım, bilişsel davranışçı, size yardımcı olacaktır:
• Temel inançlarınızı belirleyin.
• Yaşam kurallarınızı belirleyin.
• Daha sağlıklı (daha esnek) kurallar ve inançlar geliştirmek.
• Olumsuz tahminlerinizi davranışsal deneyler kullanarak test edin.
• Korkularınızla yüzleşin ve kaygı uyandıran durumlarla başa çıkın.
• Özeleştiriyi öz-şefkat ile değiştirin.
• Yeni temel inançlarınız doğrultusunda yaşamak.
Tüm bunlar özsaygınızın büyümesini ve güçlenmesini sağlayacaktır.